İÇTİHAT - DİLEKÇE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İÇTİHAT - DİLEKÇE

FORUMUMUZDA İÇTİHAT ÖRNEKLERİ İLE DİLEKÇE ÖRNEKLERİNE ULAŞABİLİRSİNİZ...
 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En iyi yollayıcılar
Avukat (160)
TAHLİYE DAVASI - İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ Vote_lcapTAHLİYE DAVASI - İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ Voting_barTAHLİYE DAVASI - İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ Vote_rcap 

 

 TAHLİYE DAVASI - İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Avukat
Admin
Admin
Avukat


Mesaj Sayısı : 160
Rep Gücü : 504
Kayıt tarihi : 28/12/09
Yaş : 45
Nerden : Samsun

TAHLİYE DAVASI - İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ Empty
MesajKonu: TAHLİYE DAVASI - İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ   TAHLİYE DAVASI - İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ EmptySalı Mart 23, 2010 2:32 pm

T.C. YARGITAY
6.Hukuk Dairesi

Esas: 2009/6812
Karar: 2009/9919
Karar Tarihi: 16.11.2009

TAHLİYE DAVASI - İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ - BİRİNCİ İHTARIN USULÜNE UYGUN OLARAK TEBLİĞ EDİLİP EDİLMEDİĞİ - İKİNCİ İHTARIN HAKLI OLMADIĞI GEREKÇESİYLE DAVANIN REDDİNE KARAR VERİLMESİNİN İSABETSİZLİĞİ - HÜKMÜN DÜZELTİLEREK ONANDIĞI

ÖZET: Uyuşmazlık, iki haklı ihtar nedeniyle kiralananın tahliyesine ilişkindir. Somut olayda mahkemece birinci ihtarın usulüne uygun olarak tebliğ edilmediğinden haklı olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermek gerekirken ikinci ihtarın haklı olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi doğru değil ise de bu yanlışlığın giderilmesi için yeniden yargılama yapılmasına gerek görülmemiştir.

(1086 S. K. m. 201, 438)

Dava ve Karar: Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye davasına dair karar davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Uyuşmazlık, iki haklı ihtar nedeniyle kiralananın tahliyesine ilişkindir. Mahkemece davanın reddine karar verilmesi üzerine hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Davacı vekili, dava dilekçesinde, davalının kiralananda 08.02.1993 başlangıç tarihli sözleşme ile kiracı olduğunu, davalının Haziran 2005 ayı kirasını aylık 330,00 TL olarak ödemesi gerekirken ödemediğini, kira tespit kararı ile kira bedelinin 08.02.2005 tarihinden itibaren aylık 400,00 TL olarak belirlendiğini, kararın 20.02.2005 tarihinde kesinleştiğini, kira farkının tahsiline yönelik olarak başlatılan icra takibi ile davalıya ödeme emrinin tebliğ edildiğini, ödeme emrinin tebliğinden sonra elden ödendiğini ileri sürerek iki haklı ihtar nedeniyle kiralananın tahliyesine karar verilmesini istemiştir. Davalı, usulüne uygun duruşma gün ve saatini içerir dava dilekçesi tebliğine rağmen duruşmalara katılmadığı gibi süresi içinde cevap layihası da vermemiş olup HUMK'nun 201. maddesi hükmü gereği davada dayanılan tüm maddi vakıaları inkar etmiştir.

İki haklı ihtar nedeniyle açılacak davada tahliyeye karar verilebilmesi için kiracının bir kira yılı içinde iki haklı ihtara sebebiyet vermiş olması gerekir. İhtar tebliğinden sonra yapılan ödemeler iki haklı ihtarın oluşmasına engel teşkil etmez. Süresiz sözleşmelerde ve kira parasının yıllık ödenmesi gereken hallerde ve bir yıldan kısa süreli sözleşmelerde iki haklı ihtar oluşmaz.

Olayımıza gelince; Davacı, davada dayanılan ve hükme esas alınan 08.02.1993 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli aylık 2,8 TL bedelli kira sözleşmesine dayalı olarak Haziran 2005 ayı kira parasının ödenmesi konusunda davalıya 09.06.2005 tarihinde telgraf şeklinde ihtarname göndermiş, 10.06.2005 tarihinde davalının işçisi M… S… imzasına tebliğ edilmiştir. Telgraf şeklinde gönderilen ihtarın tebliği Posta Kanununa tabi olduğundan tebligatın bizzat muhatabına yapılması gerekir. Çünkü burada Tebligat Yasası hükümleri uygulanmaz. Bu nedenle davalıya gönderilen birinci ihtar haklı değildir. Öte yandan A… 9. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2005/241-1364 sayılı kararı ile aylık kira bedelinin 08.02.2005 tarihinden itibaren 330,00 TL'den 400,00 TL'ye çıkarılmasına karar verilmiştir. Davacı, 05.01.2006 tarihinde başlattığı icra takibi ile anılan karara dayalı olarak 11 aylık kira farkı olan 770,00 TL'nin tahsilini istemiş, ödeme emri davalıya 21.01.2006 tarihinde tebliğ edilmiştir. Ödeme emri ikinci ihtar yerine geçer. Kira tespit ilamı taraflarca temyiz edilmeyerek 20.12.2005 tarihinde kesinleşmiş olup aylık kira farkının kesinleşme tarihinden itibaren muaccel hale geleceği kuşkusuzdur. Bu durumda ikinci ihtar haklıdır.

Mahkemece birinci ihtarın usulüne uygun olarak tebliğ edilmediğinden haklı olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermek gerekirken ikinci ihtarın haklı olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi doğru değil ise de bu yanlışlığın giderilmesi için yeniden yargılama yapılmasına gerek görülmediğinden hükmün yukarda açıklanan gerekçe ile HMUK'nun 438 / son maddesi gereğince düzeltilerek ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına 16.11.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ictihatdilekce.yetkinforum.com
 
TAHLİYE DAVASI - İKİ HAKLI İHTAR NEDENİYLE KİRALANANIN TAHLİYESİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» HAKİM MÜDAHALESİ VE TAHLİYE DAVASI
» İŞÇİ ALACAKLARI DAVASI - FESHİN HAKLI OLUP OLMADIĞI
» MENFİ TESPİT DAVASI - MÜKERRER DÜZENLENEN SENET NEDENİYLE BORÇLU OLMADIĞININ TESPİTİ İSTEMİ
» TAHLİYE İSTEMİ - KİRALANANDA KİRACI OLAN DAVALI BORÇLUNUN KİRA PARASINI ÖDEMEMESİ - TEBLİĞ EDİLEN İHTARLI ÖDEME EMRİNDE OTUZ GÜNLÜK SÜRE VERİLMİŞ OLMASI
» YAŞ TASHİHİ DAVASI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
İÇTİHAT - DİLEKÇE :: HUKUK İÇTİHATLARI-
Buraya geçin: