İÇTİHAT - DİLEKÇE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İÇTİHAT - DİLEKÇE

FORUMUMUZDA İÇTİHAT ÖRNEKLERİ İLE DİLEKÇE ÖRNEKLERİNE ULAŞABİLİRSİNİZ...
 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En iyi yollayıcılar
Avukat (160)
BOŞANMA - MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT - BEKLENEN MENFAAT Vote_lcapBOŞANMA - MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT - BEKLENEN MENFAAT Voting_barBOŞANMA - MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT - BEKLENEN MENFAAT Vote_rcap 

 

 BOŞANMA - MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT - BEKLENEN MENFAAT

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Avukat
Admin
Admin
Avukat


Mesaj Sayısı : 160
Rep Gücü : 504
Kayıt tarihi : 28/12/09
Yaş : 45
Nerden : Samsun

BOŞANMA - MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT - BEKLENEN MENFAAT Empty
MesajKonu: BOŞANMA - MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT - BEKLENEN MENFAAT   BOŞANMA - MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT - BEKLENEN MENFAAT EmptyPerş. Ara. 31, 2009 12:25 pm

T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ

E. 2003/9437
K. 2003/10111
T. 3.7.2003

• BOŞANMA ( Maddi Ve Manevi Tazminat Talepleri - Yapılan Saldırı İle İhlal Edilen Mevcut ve Beklenen Menfaatin Dikkate Alınması Gereği )

• MADDİ TAZMİNAT ( Tarafların Ekonomik Ve Sosyal Durumları - Yapılan Saldırı İle İhlal Edilen Mevcut ve Beklenen Menfaatin Dikkate Alınması Gereği )

• MANEVİ TAZMİNAT ( Kişilik Haklarına Yapılan Saldırı İle İhlal Edilen Mevcut ve Beklenen Menfaatin Dikkate Alınması Gereği )

• BEKLENEN MENFAAT ( Hakkaniyet İlkesi - Borçlar Kanunu Hükümlerine Uygun Tazminat Takdiri Gereği )

4721/m.4, 174
818/m.42, 44

ÖZET : Tarafların tesbit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur derecesine paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlal edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat azdır. Türk Medeni Kanununun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Borçlar Kanununun 42 ve 44. maddesi hükmü dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi ve manevi tazminat takdiri gerekir.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : 1- Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.

2- Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasasının 388/son maddesi; hüküm sonuç kısmında, istek sonuçlarından herbiri için, taraflara yükletilen borç ve tanınan hakların, açık şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesinin gerekli olduğunu hükme bağlamıştır. Hüküm fıkrasının bir numaralı boşanmaya ilişkin bölümü infazda karışıklık yaratmayacak şekilde hükme alınmaması usul ve yasaya aykırıdır.

3- Koca eşini muhtelif zamanlarda dövmüştür.

Tarafların tesbit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur derecesine paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlal edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat azdır. Türk Medeni Kanununun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Borçlar Kanununun 42 ve 44. maddesi hükmü dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi ( TMK. md. 174/1 ) ve manevi ( TMK. md. 174/2 ) tazminat taktiri gerekir.

Bu yönler gözetilmeden hüküm tesisi doğru bulunmamıştır.

4.12.2002 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Ücret Tarifesinin 21 maddesi; bu tarifede yer alan ücretlere 3065 sayılı kanun hükümleri gereğince Katma Değer Vergisinin ayrıca ilave edilebileceğini hükme bağlamıştır. Vergi, resim, harç ve benzeri mail yükümlülükler kanunla konulur ve kaldırılır. ( Anayasa md. 73 ) Bu açıklama karşısında kanuni dayanağı olmadan tarife ile vergi getirilmesine imkan olmadığı gibi, belli bir tarifeye göre alınan ücrette katma değer vergisinin dahil olması gerekir. ( KDVK. Md. 20/4 ) Mahkemece yalnızca tarife uyarınca vekalet ücreti takdiri gerekirken, yazılı şeklide ayrıca Katma Değer Vergisine de hükmedilmesi yerinde değildir. ( 10. H.D 25.02.2003 gün ve 2003/889 - 1123, 21. H.D 22.1.2003 gün ve 2003/1300 - 2154 Sayılı Kararları )

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün iki, üç ve dördüncü bentlerde gösterilen sebeplerle taraflar yararına BOZULMASINA, kararın bozma kapsamı dışında kalan temyiz sebeplerinin ise reddine, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, 03.07.2003
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ictihatdilekce.yetkinforum.com
 
BOŞANMA - MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT - BEKLENEN MENFAAT
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» TAZMİNAT - BOŞANMA - MADDİ MANEVİ TAZMİNAT
» BOŞANMA DAVASI - MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT İSTEMİ - AİLE KONUTU KULLANIM HAKKI
» BOŞANMA DAVASI - MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT İSTEMİ - AİLE KONUTU KULLANIM HAKKI
» BOŞANMA DAVASI - ZİYNETLERLE İLGİLİ MADDİ TAZMİNAT TALEBİ - BOŞANMA DAVASININ FERİ
» BOŞANMA - MADDİ TAZMİNAT

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
İÇTİHAT - DİLEKÇE :: HUKUK İÇTİHATLARI-
Buraya geçin: