İÇTİHAT - DİLEKÇE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İÇTİHAT - DİLEKÇE

FORUMUMUZDA İÇTİHAT ÖRNEKLERİ İLE DİLEKÇE ÖRNEKLERİNE ULAŞABİLİRSİNİZ...
 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En iyi yollayıcılar
Avukat (160)
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI Vote_lcapİTİRAZIN İPTALİ DAVASI Voting_barİTİRAZIN İPTALİ DAVASI Vote_rcap 

 

 İTİRAZIN İPTALİ DAVASI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Avukat
Admin
Admin
Avukat


Mesaj Sayısı : 160
Rep Gücü : 504
Kayıt tarihi : 28/12/09
Yaş : 45
Nerden : Samsun

İTİRAZIN İPTALİ DAVASI Empty
MesajKonu: İTİRAZIN İPTALİ DAVASI   İTİRAZIN İPTALİ DAVASI EmptyÇarş. Ara. 30, 2009 2:44 pm

T.C. YARGITAY
13.Hukuk Dairesi

Esas: 2008/15865
Karar: 2009/7784
Karar Tarihi: 08.06.2009

İTİRAZIN İPTALİ DAVASI - KENDİSİNE TEBLİĞ YAPILACAK KİMSE VEYA TEBLİGAT YAPILABİLECEK KİMSELERDEN HİÇBİRİSİNİN GÖSTERİLEN ADRESTE BULUNMAMASI - ADRESTE BULUNMAMA SEBEBİNİN TESPİTİ - BEYANI YAPANIN ALTINI İMZALAMASI GEREĞİ

ÖZET: Kendisine tebliğ yapılacak kimse veya tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbirisi gösterilen adreste bulunmaz ise, tebliğ memuru adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel olan komşu, kapıcı gibi kimselerden veya o yerin muhtar veya İhtiyar Heyeti Azalarından veyahut Zabıta Amir ve memurlarından tahkik ederek, vaki olacak beyanı tebliğ mazbatasına yazıp altını imzalatması, beyanı yapan imzadan imtina ederse, bu ciheti şerh ve kendi imzasıyla tasdik etmesi gerekir.

(2004 S. K. m. 67) (7201 S. K. m. 21, 35) (Tebligat Tüzüğü m. 28)

Dava: Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün davalı avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı vekili avukat gelmiş davacı adına gelen olmadığından onun yokluğunda duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten sonra karar için başka güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

Karar: Davacı davalıdan 100.000 Dolar karşılığından taşınmaz satın aldığını, sözleşme gereğince satıştan vazgeçen davalının bu paranın iki katı olan 200.000 Doları ödemeyi taahhüt ettiği halde ödemediğini, hakkında yapılan icra takibine de itiraz ettiğini öne sürerek, itirazın iptaline karar verilmesini istemiştir.

Davalı, davaya cevap vermemiştir.

Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı tarafından temyiz edilmiştir.

Bilinen adresinden ayrılan ve yeni adresi belli olmayan kişinin öncelikle adresi araştırılmalı, buna rağmen adresinin tespit edilememesi halinde, Tebligat Kanunu’nun 35. maddesi gereğince eski adresine tebligat yapılmalıdır. Bu nedenle davalının yeni adresi araştırılmadan, Mahkeme kararının Tebligat Kanunu’nun 35. maddesi gereğince davalının eski adresine tebliğ edilmesi usulüne uygun bir tebligat olmadığı için geçersizdir. Şu, halde davalının temyizi süresinde görülmekle temyiz itirazlarının incelenmesine geçilmiştir.

Tebligat Kanunu’nun 21. maddesi ve Tebliğ Nizamname’sinin 28. maddesi gereğince, kendisine tebliğ yapılacak kimse veya tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbirisi gösterilen adreste bulunmaz ise, tebliğ memuru adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel olan komşu, kapıcı gibi kimselerden veya o yerin muhtar veya İhtiyar Heyeti Azalarından veyahut Zabıta Amir ve memurlarından tahkik ederek, vaki olacak beyanı tebliğ mazbatasına yazıp altını imzalatması, beyanı yapan imzadan imtina ederse, bu ciheti şerh ve kendi imzasıyla tasdik etmesi lâzımdır.

Olayımızda dava dilekçesinin bu şekle uygun olarak davalıya tebliğ edilmediği anlaşılmaktadır.

Bu nedenle yapılan tebligat hüküm ifade etmez. Tebligat yapılmadan davaya devam olunarak hüküm kurulması da usule aykırıdır.

Mahkeme kararı bozulmalıdır.

Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz edilen kararın davalı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz edene iadesine, 08.06.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ictihatdilekce.yetkinforum.com
 
İTİRAZIN İPTALİ DAVASI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» İTİRAZIN İPTALİ DAVASI - DAVALI TARAFÇA YAPILAN İŞE DAVETTE DAVACININ DAHA ÖNCE YAPTIĞI İŞE GÖRE KENDİSİNE EN UYGUN OLAN İŞE DAVET EDİLMİŞ OLMASI - İŞE BAŞLATMAMA TAZMİNATI TALEBİNDE BULUNULAMAYACAĞI
» TAPU İPTALİ VE TESCİL OLMAZSA TAZMİNAT DAVASI
» TAPU İPTALİ VE TESCİL DAVASI - GEREK BAŞVURMA HARCI GEREKSE NİSPİ HARCIN TAHSİL EDİLMESİ GEREĞİ
» KURUM İŞLEMİNİN İPTALİ VE TESPİT DAVASI - DAVALI KURUMUN YAPMIŞ OLDUĞU İPTAL İŞLEMİNDE İYİNİYETLİ OLDUĞU
» TAPU İPTALİ VE TESCİL DAVASI - BAŞTAN BERİ YOLSUZ TESCİL NİTELİĞİNDE OLUŞTURULAN SİCİL KAYDININ HİÇBİR ZAMAN MÜLKİYET HAKKI KAZANDIRMAYACAK OLMASI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
İÇTİHAT - DİLEKÇE :: HUKUK İÇTİHATLARI-
Buraya geçin: