İÇTİHAT - DİLEKÇE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İÇTİHAT - DİLEKÇE

FORUMUMUZDA İÇTİHAT ÖRNEKLERİ İLE DİLEKÇE ÖRNEKLERİNE ULAŞABİLİRSİNİZ...
 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En iyi yollayıcılar
Avukat (160)
TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI - GÖREVLİ MAHKEMENİN GENEL MAHKEMELER OLMASI Vote_lcapTAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI - GÖREVLİ MAHKEMENİN GENEL MAHKEMELER OLMASI Voting_barTAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI - GÖREVLİ MAHKEMENİN GENEL MAHKEMELER OLMASI Vote_rcap 

 

 TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI - GÖREVLİ MAHKEMENİN GENEL MAHKEMELER OLMASI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Avukat
Admin
Admin
Avukat


Mesaj Sayısı : 160
Rep Gücü : 504
Kayıt tarihi : 28/12/09
Yaş : 45
Nerden : Samsun

TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI - GÖREVLİ MAHKEMENİN GENEL MAHKEMELER OLMASI Empty
MesajKonu: TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI - GÖREVLİ MAHKEMENİN GENEL MAHKEMELER OLMASI   TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI - GÖREVLİ MAHKEMENİN GENEL MAHKEMELER OLMASI EmptyPtsi Mart 29, 2010 10:05 pm

T.C. YARGITAY
1.Hukuk Dairesi

Esas: 2009/5346
Karar: 2009/6542
Karar Tarihi: 08.06.2009

TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI - GÖREVLİ MAHKEMENİN GENEL MAHKEMELER OLMASI - GÖREV HUSUSUNUN KAMU DÜZENİ İLE İLGİLİ OLUP YARGILAMANIN HER AŞAMASINDA RESEN GÖZETİLMESİ GEREĞİ - HÜKMÜN BOZULDUĞU

ÖZET: Somut olay tapu iptal ve tescil davasına ilişkindir. İddianın içeriği ve ileri sürülüş biçimine göre, görevli mahkemenin genel mahkemeler olduğunda kuşku yoktur. Görev kamu düzeni ile ilgili olup, yargılamanın her aşamasında resen gözetilmesi gerekli bir hukuk kuralıdır.

(4077 S. K. m. 3, 23)

Taraflar arasında görülen davada;

Davacı, kayden maliki olduğu 1231 ada 10 parsel sayılı taşınmazda bulunan 17/235 arsa paylı dairenin, davalı H.'ın hile ile aldığı vekaletnameye istinaden davalı N.'a sattığını, N.'ın da diğer davalı H.'e devrettiğini, davalılar arasında alım satın iradesi bulunmadığını ileri sürerek tapu iptali ve tescil, olmadığı takdirde tazminata karar verilmesini istemiştir.

Davalılar, davaya karsı beyanda bulunmamışlardır.

Mahkemece, davacının müteahhitten daire satın alan tüketici konumunda olduğu, uyuşmazlığın Tüketici Mahkemesi'nin görev almana girdiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.

Karar, davacı vekili tarafından süresinde temyiz edilmiş olmakla, Tetkik Hakimi H.F.D.'in raporu okundu. Düşüncesi alındı. Dosya incelendi. Gereği görüşülüp, düşünüldü.

Dava tapu iptal ve tescil, olmadığı takdirde tazminat isteklerine ilişkindir.

Mahkemece Tüketici Mahkemelerinin görevli olduğundan bahisle görev nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir.

Davacı, vekaletin hileyle alınmak suretiyle maliki bulunduğu taşınmazın temlikinin gerçekleştirildiğini ileri sürerek eldeki davayı açmıştır.

İddianın ileri sürülüş biçimine göre, taraflar arasındaki çekişmenin Borçlar Kanunu hükümleri gözetilmek suretiyle çözüme kavuşturulması gerektiği açıktır.

Hemen belirtilmelidir ki; 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 3/c maddesinde <Ticaret konusu taşınır mallar> kanun kapsamına alınmış iken, 4822 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 3/c maddesi ile <konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallar>da kanun kapsamına alınmıştır.

4077 Sayılı Kanunun 23. maddesinde ise; bu kanunun uygulanması ile ilgili olarak çıkacak her türlü uyuşmazlıklara Tüketici Mahkemelerinde bakılacağı hükme bağlanmıştır.

Oysa iddianın içeriği ve ileri sürülüş biçimine göre, çekişmenin anılan kanun kapsamında kabul edilemeyeceği tartışmasız olup, görevli mahkemenin genel mahkemeler olduğunda kuşku yoktur.

Görev kamu düzeni ile ilgili olup, yargılamanın her aşamasında resen gözetilmesi gerekli bir hukuk kuralıdır.

Hal böyle olunca, tarafların iddia ve savunmaları doğrultusunda delillerinin toplanarak, gerekli araştırma ve incelemenin yapılması, soruşturmanın eksiksiz tamamlanması ve ondan sonra işin esası bakımından bir karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ve yasal olmayan gerekçelerle yazılı olduğu üzere karar verilmiş olması doğru değildir.

Sonuç: Davacının temyiz itirazı yerindedir. Kabulü ile hükmün açıklanan nedenlerle HUMK'un 428. maddesi uyarınca BOZULMASINA, alınan peşin harcın temyiz edene geri verilmesine, 08.06.2009 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ictihatdilekce.yetkinforum.com
 
TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI - GÖREVLİ MAHKEMENİN GENEL MAHKEMELER OLMASI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI
» TAPU İPTALİ VE TESCİL DAVASI - BAŞTAN BERİ YOLSUZ TESCİL NİTELİĞİNDE OLUŞTURULAN SİCİL KAYDININ HİÇBİR ZAMAN MÜLKİYET HAKKI KAZANDIRMAYACAK OLMASI
» TAPU İPTALİ VE TESCİL OLMAZSA TAZMİNAT DAVASI
» MENFİ TESPİT DAVASI - SATIŞ SÖZLEŞMESİ - TÜKETİCİ MAHKEMESİNİN GÖREVLİ OLMASI
» TAPU İPTALİ VE TESCİL DAVASI - GEREK BAŞVURMA HARCI GEREKSE NİSPİ HARCIN TAHSİL EDİLMESİ GEREĞİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
İÇTİHAT - DİLEKÇE :: HUKUK İÇTİHATLARI-
Buraya geçin: