İÇTİHAT - DİLEKÇE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
İÇTİHAT - DİLEKÇE

FORUMUMUZDA İÇTİHAT ÖRNEKLERİ İLE DİLEKÇE ÖRNEKLERİNE ULAŞABİLİRSİNİZ...
 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
Giriş yap
Kullanıcı Adı:
Şifre:
Beni hatırla: 
:: Şifremi unuttum
En iyi yollayıcılar
Avukat (160)
YOKSULLUK NAFAKASININ KALDIRILMASI İSTEMİ - TARAFLARIN ANLAŞMALI OLARAK BOŞANDIKLARI Vote_lcapYOKSULLUK NAFAKASININ KALDIRILMASI İSTEMİ - TARAFLARIN ANLAŞMALI OLARAK BOŞANDIKLARI Voting_barYOKSULLUK NAFAKASININ KALDIRILMASI İSTEMİ - TARAFLARIN ANLAŞMALI OLARAK BOŞANDIKLARI Vote_rcap 

 

 YOKSULLUK NAFAKASININ KALDIRILMASI İSTEMİ - TARAFLARIN ANLAŞMALI OLARAK BOŞANDIKLARI

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Avukat
Admin
Admin
Avukat


Mesaj Sayısı : 160
Rep Gücü : 504
Kayıt tarihi : 28/12/09
Yaş : 45
Nerden : Samsun

YOKSULLUK NAFAKASININ KALDIRILMASI İSTEMİ - TARAFLARIN ANLAŞMALI OLARAK BOŞANDIKLARI Empty
MesajKonu: YOKSULLUK NAFAKASININ KALDIRILMASI İSTEMİ - TARAFLARIN ANLAŞMALI OLARAK BOŞANDIKLARI   YOKSULLUK NAFAKASININ KALDIRILMASI İSTEMİ - TARAFLARIN ANLAŞMALI OLARAK BOŞANDIKLARI EmptyCuma Mart 26, 2010 1:05 pm

T.C. YARGITAY
3.Hukuk Dairesi

Esas: 2005/4154
Karar: 2005/4797
Karar Tarihi: 28.04.2005

YOKSULLUK NAFAKASININ KALDIRILMASI İSTEMİ - TARAFLARIN ANLAŞMALI OLARAK BOŞANDIKLARI - DAVALININ İŞE GİRMİŞ OLMASI NEDENİYLE YOKSULLUK NAFAKASININ BİR MİKTAR İNDİRİLMESİNE KARAR VERİLEBİLECEĞİ - DAVANIN TAMAMIYLA REDDİNİN İSABETSİZ OLUŞU

ÖZET: Somut olayda davalının işe girmesi gerekçe gösterilerek nafakanın kaldırılması istenmiştir. Anlaşma ve tasdik hükmü mahkemece değiştirilmediği sürece taraflar uymakla yükümlüdür. Dosya kapsamına göre protokolün yapıldığı sırada da davalı yoksul durumda değildir. Tarafların sosyo-ekonomik durumları gözönüne alındığında davalının yoksulluk durumu aranmamalıdır. Ancak, tarafların mali durumlarının değişmesi de, iradın arttırılması veya azaltılmasını gerektirebilir. Mahkemece davalının işe girmiş olması nedeniyle yoksulluk nafakasının bir miktar indirilmesine karar verilebilirse de davanın tamamıyla reddi doğru görülmemiştir.

(4721 S. K. m. 2, 166)

Dava: Dava dilekçesinde yoksulluğun ortadan kalkması nedeniyle 700.000.000 lira yoksulluk nafakasının kaldırılması istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulü cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Karar: Davada, tarafların 26.9.2002 tarihinde anlaşmalı olarak boşandıkları, protokol gereğince aylık 700.000.000 TL. yoksulluk nafakası ödeneceğinin kararlaştırıldığı ancak, boşanma davası kesinleştikten sonra davalının işe girdiği ve aylık 714.000.000 lira maaş aldığı tespit edildiğinden, Karşıyaka 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2002/225 E.-684 K.sayılı ilamıyla davalıya bağlanan yoksulluk nafakasının kaldırılması istenilmiştir.

Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hüküm davalı tarafından temyiz edilmektedir.

Taraflar MK. nun 166. maddesi çerçevesinde <anlaşmalı olarak> boşanmışlardır. Aralarında yaptıkları sözleşme niteliği itibariyle Medeni Kanun hükümlerinden kaynaklanmakta ise de; genel sözleşme hükümlerine tabidir. Yapılan protokolle davalıya 700.000.000 lira yoksulluk nafakası ödeneceği kararlaştırılmıştır.

Sözleşmenin yapıldığında karşılıklı edimler arasında mevcut olan denge sonradan şartların olağanüstü değişmesiyle büyük ölçüde taraflardan biri aleyhine katlanamayacak ölçüde bozulmuşsa taraflar artık akitle bağlı tutulmamak için MK. nun 2. maddesinden yararlanarak sözleşmenin yeniden düzenlenmesini mahkemeden isteyebilirler. Nitekim davacı da bu konuda dava açmıştır.

Somut olayda davalının işe girmesi gerekçe gösterilerek nafakanın kaldırılması istenmiştir. Anlaşma ve tasdik hükmü mahkemece değiştirilmediği sürece taraflar uymakla yükümlüdür.

Dosya kapsamına göre protokolün yapıldığı sırada da davalı yoksul durumda değildir. Tarafların sosyo-ekonomik durumları gözönüne alındığında davalının yoksulluk durumu aranmamalıdır.

Ancak, tarafların mali durumlarının değişmesi de, iradın arttırılması veya azaltılmasını gerektirebilir. Mahkemece davalının işe girmiş olması nedeniyle yoksulluk nafakasının bir miktar indirilmesine karar verilebilirse de davanın tamamıyla reddi doğru görülmemiştir.

Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 28.04.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Sinerji Mevzuat ve İçtihat Programları
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://ictihatdilekce.yetkinforum.com
 
YOKSULLUK NAFAKASININ KALDIRILMASI İSTEMİ - TARAFLARIN ANLAŞMALI OLARAK BOŞANDIKLARI
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» HACZİN KALDIRILMASI İSTEMİ
» EŞYA İADESİ İSTEMİ - DAVANIN BOŞANMA DAVASINDAN BAĞIMSIZ OLARAK AÇILDIĞI
» BOŞANMANIN FER'İ NİTELİĞİNDE OLAN YOKSULLUK NAFAKASI VE MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT TALEPLERİ
» GÖREVLİ AİLE MAHKEMESİNE DOSYANIN DEVRİ GEREĞİ - BOŞANMA - YOKSULLUK NAFAKASI
» ECRİMİSİL DAVASI - DAVACILARIN HİSSEDAR OLDUKLARI TAŞINMAZA DAVALI BELEDİYE TARAFINDAN HAKSIZ OLARAK EL ATILDIĞI İDDİASI

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
İÇTİHAT - DİLEKÇE :: HUKUK İÇTİHATLARI-
Buraya geçin: